Kunstuitleen | Exposities
Educatieve activiteiten

Lydia Jonkman – Kunstenaar van de maand

Mijn kunst is een levendige wereld vol symboliek en menselijkheid. Een verbazingwekkende explosie van kleuren brengt blijdschap en vreugde voort, emoties die ik graag wil delen met degenen die bereid zijn een eigenaardige wonderbaarlijke wereld binnen te stappen.

Kleur!

Het is de veelheid van kleur die het werk van Lydia herkenbaar beheerst. In haar totale werk domineert de kleur: helder en fris, intens, vrolijk, vaak contrasterend naast elkaar geplaatst op ongewone en onverwachte manier. Lydia gebruikt sprekende kleuren, vaak met felle tinten en krachtige en ongebruikelijke chromatische samenstellingen, zodat er een besef ontstaat van intens licht. Dezelfde waarneming als bij een heldere lucht zonder wolken. Licht in al zijn kracht. Haar werk confronteert je met een palet dat alle kleuren van de regenboog lijkt te bevatten. Het gebruik van tonale kleuren worden afgewisseld met krachtige penseelstreken en grote vlakken kleur. Gelaagd kleurgebruik brengt de creaties sprankelend tot leven.

Techniek en stijl

Lydia zit niet vast aan de regels van perspectief, zij experimenteert veel met ruimte en diepte. Lijnen en kleuren presenteren een bijzondere visie op de wereld en van de samenleving. Alles gezien vanuit een bijzondere hoek: de Fiat 500 voor aan, een landschap van onderaan bekeken, met de bedoeling het onderwerp nog meer aandacht te geven. In al zijn uniek zijn, in zekere zin gescheiden van de werkelijkheid. Het drama van de gebeurtenissen, het ondergaan van sterke emoties van mensen blijft uit, wel zijn er voortreffelijke centrale figuren, mensen geportretteerd als deel van een geïntegreerd geheel, een geïdealiseerde versie van de werkelijkheid. Daar waar Lydia eerder veel kleine details tot een geheel combineerde, schildert zij tegenwoordig met een strakke hand. Zij maakt gebruik van grote kleurvlakken en de afbeelden zijn minder gedetailleerd dan voorheen. Haar werk blijft de intensief vrolijke levenshouding weergeven. Lydia schildert met acrylverf op doek en op hout.

Haar werk: een schildertaal die groot en klein aanspreekt. Lydia heeft zeker een positieve levensopvatting: speels en vrolijk, ten aanzien van alles wat haar omringt. Haar rijke visies bereiken kinderen en mensen van alle leeftijden. Zij spreekt kinderen ook aan in hun eigen taal, met een vertrouwde en verhalende aanpak. Volwassenen en ouderen worden vaak geïnspireerd om weer eens te dromen.

www.lydiajonkman.nl