Kunstuitleen | Exposities
Educatieve activiteiten

Expositie “LICHT = KLEUR=LICHT”: Jaap Kater en Henk Tichelaar. 26 november 2015 t/m 16 januari 2016.

 

“LICHT= KLEUR-=LICHT”: duo-expositie  van Jaap Kater en Henk Tichelaar bij  HardenbergArt.

 

Tot 16 januari 2016 kunt u de expositie “LICHT = KLEUR=LICHT” bezoeken bij HardenbergArt in het LOC te Hardenberg. Eigenlijk loopt u er vanzelf  ‘tegen aan’ wanneer u de hoofdingang gebruikt: meteen rechts bevindt u zich al tussen de installaties van Jaap Kater.

Kater ( 1951) is in feite een filosoof die zijn eindeloze gedachtenstroom omzet in allerlei fantastische apparaten. Alledaagse voorwerpen worden samengevoegd en omgevormd tot soms absurde objecten die hierdoor  hun oorspronkelijke functie hebben verloren maar wel heel origineel en humoristisch zijn. Een vergelijking met Tinguely  dringt zich op, en ook Da  Vinci met zijn kunstige uitvindingen kijkt even om de hoek.

Jaap bevindt zich in zijn atelier in een eigen universum, een planetarium vol beweeglijke onderdelen en allerlei materialen en gereedschappen. Het ambachtelijke wordt niet geschuwd, integendeel: er wordt gezaagd, getimmerd en gelast. Er zullen in deze expositie lichtobjecten te zien zijn die de benaming ‘lamp’ ontstijgen: unieke ornamenten met – toch- een functie. In deze lichtobjecten komen feitelijk de elementen samen die al eerder de basis vormden voor zijn tekeningen: landschap, bergen, rotsen, water en lucht. Verder is het logo van Jaap Kater het noemen waard: zijn initialen worden stevig en veilig omsloten door een ouroborus, de slang die in zijn eigen staart bijt als symbool van het oneindige. Kater is tevens werkzaam als docent Beeldende Kunsten.

Evenals Jaap Kater , die hier voorjaar 2014 al eens exposeerde, is ook Henk  Tichelaar ( 1954)  geen onbekende bij HardenbergArt. Er is permanent werk van hem aanwezig in de Kunstuitleen.

Henk is een graficus ‘pur sang’ en heeft in de loop der jaren een geheel eigen handschrift ontwikkeld: etsen in voornamelijk de Dry-point ( droge naald) techniek met subtiele, gevoelige en poëtische lijnen, soms ingekleurd met inkt. Hij blijft hierbij dicht bij zichzelf: de natuur, dieren en met name vogels die hij ziet vanuit zijn atelier in het bos bij Ommen: Het Boshuis.

De vensterbank is hier letterlijk de scheiding tussen de intieme stilte binnen en het verstrijkende daglicht buiten. Komend jaar betrekt hij een atelier in Frankrijk, Haute Saone, wat ongetwijfeld nieuwe inspiratie gaat opleveren. Tichelaar exposeerde eerder in Portugal, Spanje, Amerika, Japan, Finland, Frankrijk en Duitsland, en uiteraard in Nederland. In 2000 ontving hij de Franse  Prix de la Société de Gravure en in 2015 de Kunstprijs van de Stad Kampen.

Behalve vrij kunstenaar is Tichelaar docent aan de Kunstopleiding ArtEZ  Zwolle waar hij met zijn studenten onder andere het electrolytisch etsen beoefent.

Expositie “LICHT = KLEUR=LICHT”: Jaap Kater en Henk Tichelaar. 26 november 2015 t/m 16 januari 2016.

OPENING : 26 NOVEMBER om 19.30  uur. De kunstenaars zijn hierbij aanwezig. U BENT HIERBIJ VAN HARTE WELKOM !