Kunstuitleen | Exposities
Educatieve activiteiten

Impressie van de expositie van Evert Meilink

Zaterdag 2 maart werd in het bijzijn van ruim vijftig belangstellenden de expositie “Noorderlicht” van kunstenaar Evert Meilink geopend. Meilink werd geboren en groeide op in Gramsbergen waar hij het liefst in de natuur rond de ouderlijke boerderij vertoefde. Op de technische school koos hij voor de richting schilderen, niet omdat hij huisschilder wilde worden, maar zo leerde hij alvast om met kwasten en spatels te werken, iets waarvan hij voelde dat dit hem later van pas zou komen.

Na zijn opleiding aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag legde hij zich toe op het schilderen van de natuur zoals hij die beleefde: weg van de alsmaar digitaler wordende wereld, en dichtbij de oorsprong van het leven. Zijn schilderijen zijn intrigerend; met krachtige trefzekere penseelstreken zet hij zijn onderwerpen neer en bij nadere beschouwing blijkt er vaak meer te zien dan men op het eerste gezicht denkt. Harmonieuze  composities van planten, dieren en watervallen in een geraffineerde lichtval zorgen ervoor dat het beeld blijft boeien.

In haar welkomstwoord vergeleek Wil van der Linden, lid van de expositiecommissie van Hardenberg Art, onze huidige tijd van steeds snellere technologische ontwikkelingen, met het midden van de 19e eeuw en de opkomende industrialisatie. Als reactie daarop ontstond de kunststroming van de Romantiek. Uit onvrede met de maatschappij en het materialisme verlangden kunstenaars naar de ongerepte natuur en schiepen een wereld waarin plaats was voor mystiek, rust en intuïtie. In die zin mag Evert Meilink een romanticus worden genoemd.

(Fotografie: Harry Kruiper)