Kunstuitleen | Exposities
Educatieve activiteiten

Mar Niewijk, vrijwilligster van de maand december!

Omdat Vrieling Adviesgroep dit jaar 65 jaar bestaat, heeft het bedrijf de campagne Helden van Eigen Bodem in het leven geroepen. Met deze campagne zet Vrieling in het jubileumjaar elke maand een vrijwilliger flink in het zonnetje. Vrieling selecteert de winnaars niet zelf, hiervoor is een comité aangesteld waarin Peter Snijders, Jan Heuver en Gerard Froeling zitting hebben. Voor de maand december heeft het comité gekozen voor Mar Niewijk. Mar is vrijwilligster en op dit moment bestuurslid bij Stichting HardenbergArt. “Het is een dame die op velerlei terreinen haar sporen als vrijwilligster in het ‘Hardenbergse’ heeft nagelaten én nog steeds zéér actief is”, aldus het bestuur van Stichting HardenbergArt.

Mar Niewijk woont sinds 1961 in Hardenberg. Uit de inzending die Vrieling Adviesgroep van het bestuur van Stichting HardenbergArt heeft ontvangen, blijkt dat ze in al die jaren bij verschillende organisaties en instellingen als vrijwilligster actief is (geweest). Zo is ze lid en voorzitter geweest van de Culturele Raad in Hardenberg en heeft ze hiervoor diverse concerten, tentoonstellingen en zelfs een filmliga georganiseerd. Verder was ze samen met anderen betrokken bij het organiseren van vakantiespelweken, heeft ze samen met anderen de politieke partij Gemeentebelangen opgericht, is ze 8 jaar lang bestuurslid geweest van het Anjerfonds van de provincie Overijssel (nu Prins Bernard Cultuurfonds), heeft ze vrijwilligerswerk gedaan voor de kerk en was ze jarenlang juridisch medewerker voor Vluchtelingenwerk in Slagharen, Hardenberg en Radewijk. En wat we niet mogen vergeten te vertellen: Mar heeft jaren terug, samen met Gé Harmsen, het Europees Kampioenschap volleybal naar Hardenberg gehaald én georganiseerd. Het motto van Mar is dan ook: “Als je geen deel bent van de oplossing, dan word je deel van het probleem.” Al met al een terechte vrijwilligster van de maand!

Op dit moment is Mar nog zeer actief bij HardenbergArt. “HardenbergArt is een vrijwilligersorganisatie die zeer diverse exposities organiseert en een betaalbare kunstuitleen exploiteert. De kunstwerken komen uit het hele land en we hebben regelmatig nieuwe werken beschikbaar. Verder organiseren wij kunsteducatieve projecten voor het basis- en voortgezet onderwijs. Maar ook met het beroepsonderwijs werken we samen. We organiseren bijvoorbeeld elk jaar de expositie StroomOpwaarts, waar jonge kunstenaars van hogeschool ArtEZ hun werken mogen presenteren. Eén van de jonge kunstenaars wint daarbij de aanmoedigingsprijs. Een ontzettend leuke manier om jonge mensen te stimuleren om met kunst bezig te zijn,” aldus Mar Niewijk.

Voor haar inzet bij HardenbergArt en alle andere organisaties ontving Mar van Vrieling Adviesgroep een dinerbon, een mooi aandenken aan de actie en een cheque van € 1.065,- voor het goede doel. Mar had geen enkele moeite om een goed doel aan te wijzen. Mar: “Het is hard werken om kunst in Hardenberg te houden. Daarom gaat het bedrag naar HardenbergArt.” Gert Gerrits, voorzitter van HardenbergArt: “Voor het project StroomOpwaarts zoeken we altijd sponsoren, dus dit bedrag is zeer welkom!”

Meer informatie over kunstuitleen en -verkoop, exposities en andere werkzaamheden/diensten van HardenbergArt vindt u op www.hardenbergart.nl.

Van links naar rechts: Wim Vrieling & Camiel Slot (Vrieling Adviesgroep), Rie ten Brinke, Wil van der Linden, Mar Niewijk & Gert Gerrits (HardenbergArt).