Kunstuitleen | Exposities
Educatieve activiteiten

“Ontmoeten” Grafiek 2022

“Ontmoeten”, Grafiek 2022 bij HardenbergArt

Op zaterdag 12 november wordt een nieuwe expositie bij HardenbergArt geopend; de eerste op het vernieuwde cultuurplein van het LOC Hardenberg. De bibliotheek en een deel van HardenbergArt zijn geïntegreerd zodat verschillende kunstwerken meer onder de aandacht zullen komen van de bezoekers. De expositieruimte blijft echter op de bekende plaats en biedt momenteel ruimte aan “Grafiek 2022; ontmoeten”. De expositie wordt officieel geopend door onze wethouder van Cultuur, mevrouw Linda Verschuur.
Aansluitend bij de tweejaarlijkse landelijke grafiekmanifestatie toont Wim Jonkman ( 1947) zijn werk, bestaande uit litho’s. Lithografie, of steendruk, is een grafische techniek waarbij een tekening wordt aangebracht op een vlak geslepen steen en vervolgens afgedrukt door het papier er bovenop te leggen. Een fascinerende en tijdrovende techniek, met name bij een meerkleurendruk ( en iets ingewikkelder dan hier beschreven). Jonkman heeft een sterke verbeeldingskracht, zijn werk heeft een collage-achtig karakter waarin er een spanningsveld is van verbinden en wegduwen; herkenbaarheid en schimmigheid.
Werk van Wim Jonkman bevindt zich in de Kunstuitleen van HardenbergArt.
Zijn litho’s aan de wanden vormen een perfecte combinatie met de objecten van Jaap van Meeuwen ( 1958). Zijn bronzen zijn expressief en figuratief, en onder andere geïnspireerd op de half menselijke, half dierlijke fabelachtige figuren uit de Griekse, Hebreeuwse en Romeinse mythologie, en sagen en legenden over goden en helden. Van Meeuwen werkt vanuit zijn onderbewuste, maar uiteraard met veel kennis van zaken. In deze expositie komen beide kunstenaars samen, ze maken gebruik van verbeelding, het karakteristieke beeld ondergaat een betovering en wijkt af van de werkelijkheid.
De ‘ontmoeting’ heeft ook betrekking op het feit dat de kunstenaars plaatsgenoten zijn. In het dagelijks leven wonen en werken beiden sinds jaren in het Groningse Uithuizermeeden. Deze zaterdag is er tevens een Open Dag in verband met de officiële ingebruikneming van het vernieuwde cultuurplein. Er zijn workshops keramiek door Harrie Neutel, en grafische technieken door Andrej Andruchov waaraan u gratis kunt deelnemen.
”Grafiek 2022; ontmoeten”; opening 12 november om 11.00 uur. U bent hierbij van harte welkom!
De expositie is t/m 30 december dagelijks te bezichtigen tijdens de openingsuren van het LOC Hardenberg bij HardenbergArt, LOC Hardenberg. Parkweg 1a4, 7772 XP Hardenberg. www.hardenbergart.nl info@hardenbergart.nl