Kunstuitleen | Exposities
Educatieve activiteiten

Expositie AWAY FROM HOME bij HardenbergArt

De meesten van ons gaan graag een of meer keren per jaar away from home om na enige tijd weer fijn thuis te komen. Voor een aantal mensen gaat dit helaas niet op: ze vertrekken niet echt vrijwillig en weten al helemaal niet of, en wanneer, ze ooit weer naar huis kunnen gaan.

Onder hen bevinden zich ook kunstenaars, onder anderen de inmiddels internationaal bekende Ali Farzat, die voor het tekenen van kritische cartoons een hoge prijs betaalde. Om hem het werken onmogelijk te maken werden een aantal van zijn vingers gebroken. Intussen is hij zo goed mogelijk hersteld en spreekt nu op internationale symposia over zijn ervaringen, afgelopen najaar was hij hiervoor in Amsterdam. Al eerder ontving hij de Prins Claus Prijs voor het oprichten van een onafhankelijke krant, en de Sacharov Prijs: een Europese prijs voor de Vrijheid van Meningsuiting. De heer Farzat is gevlucht uit zijn land Syrië en woont momenteel in Koeweit.

HardenbergArt organiseert een letterlijk grensoverschrijdende expositie waarin een aantal van deze cartoons te zien zal zijn.

Verder worden er in deze expositie schilderijen getoond van zijn zoon, Muhanad Farzat, woonachtig in Nieuwleusen. Speciaal voor deze expositie vervaardigde hij een groot schilderij van 2.00 x 1.50 cm. Behalve schilder, is Muhanad ook documentairemaker, regisseur, schrijver en dichter.

De derde exposant is Tammam Azzam. Hij verwerkt hedendaagse foto’s van door oorlogsgeweld vernielde steden, in bekende schilderijen van Oude Meesters met als resultaat prachtige en indrukwekkende collages over het thema recht /onrecht, maar ook liefde en hoop. Eerder dit jaar exposeerde hij dit werk in Bonn.

De jonge professionele fotografe Hasmik Karapetyan verblijft momenteel in het AZC Hardenberg. Zij is afkomstig uit Armenië en deelt haar ervaringen met ons via het oog van de camera. Een aantal jongeren in het AZC Hardenberg heeft onder de bezielende leiding van Anton Guiljam beeldend werk gemaakt waarin zij ons deelgenoot maken van hun huidige en toekomstige situatie.

Tijdens de opening van deze expositie zullen er allerlei hapjes worden geserveerd en worden er enkele liederen gezongen door de Syrische zanger Ibrahim Arab.
U bent van harte welkom!

Expositie AWAY FROM HOME: 14 oktober t/m 22 december.
Opening zaterdag 14 oktober 11.30 uur door wethouder René de Vent.

HardenbergArt, LOC Cultuurplein, Parkweg 1 A 4 Hardenberg.
Website: www.hardenbergart.nl
Mail: info@hardenbergart.nl