Kunstuitleen | Exposities
Educatieve activiteiten

Joran van der Haar, de Gouden Eeuw in onze tijd: bloemstilleven bij HardenbergArt

De twee laatste weken van maart is er bij HardenbergArt veel te genieten voor zowel natuur-
als kunstliefhebbers : kunstenaar en docent Joran van der Haar toont hier een minutieus geschilderd bloemstilleven, terwijl Bloembinderij Van den Biggelaar een prachtig bijpassend bloemstuk verzorgt.

Van der Haar studeerde af aan de HKU ( Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht) in de discipline Illustratie, en haalde ook zijn onderwijsbevoegdheid. Sinds 2006 werkt hij als docent aan het Vechtdalcollege te Hardenberg. Daarnaast blijft hij zoveel mogelijk actief als beeldend kunstenaar. Zo werkte hij aan een serie getekende collages in combinatie met digitale technieken, die vervolgens in epoxy werden gegoten. Hij exposeerde hiermee in Amsterdam (Liaison Amsterdam 2011); Enschede (Dreamscapes mixed –up) en Utrecht (Nieuwjaarsexpositie Grachten Galerie).

Sinds enkele jaren wordt Joran van der Haar gegrepen door het Realisme en zoekt hierin zijn eigen weg. Momenteel is zijn onderwerp Bloemstillevens zoals die in de 17e eeuw populair waren. Uit bewondering voor schilders als Van de Heem en Bosschaert gaat hij de uitdaging aan om zich met hen te meten. En met succes! Ook de hedendaagse megarealistische kunstenaar Tjalf Sparnaay is voor Van der Haar een groot voorbeeld. Letterlijk groot: Sparnaay schildert uitsmijters en hamburgers op formaten van anderhalve vierkante meter. Overigens maakt Joran gebruik van andere technieken.

Uit contacten met bloemstylist Roel van den Biggelaar kwam een mooie samenwerking tot stand, zeker toen fotograaf Bertil van Wieren werd ingeschakeld.
Van Wieren maakte een serie foto’s van bloemstukken en vervolgens gebruikte Van der Haar uitgeknipte delen van deze foto’s om hiervan een eigen compositie te maken. De aldus ontstane collage diende als uitgangspunt voor het schilderij dat nu bij HardenbergArt is te zien. Een meesterstuk waaraan, met tussenpozen, anderhalf jaar is gewerkt. Het resultaat kunt u zien bij HardenbergArt.

Op zaterdag 17 maart kunt u deelnemen aan een workshop BLOEMEN SCHILDEREN. Materiaal en deelname zijn gratis. U hoeft zich hiervoor niet op te geven. De exposanten zullen aanwezig zijn.
Tijd: 11.00 tot 13.30 uur.